Satsningsstrategier

Satsningsstrategier

När det gäller spel om pengar vill förstås samtliga vinna storkovan. Sedan lång tillbaka har det slipats på olika strategier för att öka sina vinstchanser gentemot sin/sina motståndare. Det är dock än så länge relativt oklart hur dessa strategier fungerar i praktiken, många spel är ju som sagt så kallade hasardspel vilket innebär att de är baserade på tur och slumpen. Då kan självfallet inte någon strategi påverka utfallen men då är strategierna oftast baserade på satsningarna istället, alltså hur du bäst satsar för att slutligen gå med vinst. I denna text ska vi ta upp allt du kan tänkas behöva om satsningsstrategier.

De två absolut vanligaste strategierna som det pratas om är Martingale och D’Alembert. Dessa två har fått stor spridning och kan anses vara de allra största strategierna genom tiderna. Båda två har dock många likheter och detta beror på att D’Alembert-teorin är uppbyggd på den kända Martingale-teorierna. I grund och botten bygger teorierna på att du ska höja dina insatser ju mer du förlorar, då du i slutändan kommer vinna tillbaka det du tidigare har förlorat. Huruvida detta är ett lämpligt sätt att satsa är dock upp till var och en, tänk på att inte satsa för mer pengar än vad du har råd att förlora.

Satsningsstrategier – Martingale

Martingale är en sannolikhetsteori som grundades under 1700-talet i Frankrike. Det var en man vid namn Paul Pierre Levy som införde detta begrepp, och teorin går helt enkelt ut på som det tidigare nämndes att man efter varje förlorad insats dubblar den ursprungliga insatsen. Detta gör man fram tills dess att man helt enkelt vinner. Teorin förutsätter givetvis att du har tillräckligt med pengar för att kunna utföra konceptet. Huruvida det slutliga utfallet blir är dock inte bevisat, vissa gånger har det fungerat men andra gånger har det inte blivit lika lyckat där spelaren då har förlorat väldigt mycket pengar.

Satsningsstrategier – D’Alembert

D’Alembert är en teori som bygger på liknande koncept som Martingale. Alltså att du ska öka din insats för varje gång du förlorar. D’Alembert är dock en betydligt mer populär teori som används mer frekvent bland spelare, detta beror främst på att teorin inte kräver lika höga insatser som Martingale. Med D’Alembert riskerar man inte alls lika mycket pengar. Ha dock i åtanke att ingen satsningsstrategi är 100 % vattentät och i värsta fall kan det leda till att du förlorar mer pengar än vad det från början var tänkt. D’Alembert-teorin används främst i spel såsom roulette.

Spel där du kan använda satsningsstrategier

Många spel är idag baserat på turen och en slumpgenerator. Detta innebär att du som spelare inte har samma förmåga att kunna påverka spelets utfall som du kan i vissa spel. Att använda sig av satsningsstrategier om du exempelvis spelar på slots är ganska meningslöst. Å andra sidan är det många spelare som väljer att använda sig av D’Alembert eller Martingale i samband med spel på exempelvis roulette, baccarat, blackjack och andra typer av bordsspel. Roulette anses också vara ett hasardspel och är därmed också baserat på tur medan du i blackjack kan ha mer inflytande över spelet.

Fördelar och nackdelar med satsningsstrategier

Precis som med allt annat så finns det såväl fördelar som nackdelar när det kommer till satsningsstrategier. Något som är viktigt att ha i åtanke är att absolut inte spendera och satsa mer pengar än vad du har råd att förlora. Att förlora pengar du ej har kan leda till besvärliga konsekvenser. Den mest uppmärksammande fördelen med att använda sig utav satsningsstrategier är ju förstås att de till en viss mån verkar fungera. Eller så är det spelare som ej har begränsad budget som använder dessa teorier fram tills dess att de vinner tillbaka det som gått förlorat.

Nackdelarna som är värda att ta upp är förstås att satsningsstrategier inte är 100 % garanterade ökade vinstchanser. Du kan alltså inte förlita dig på att du i slutändan kommer vinna om du exempelvis använder dig av Martingale eller D’Alembert. Det är också väldigt lätt att hamna i en ond cirkel och satsa alldeles för mycket pengar vilket resulterar till en enorm förlust. Sannolikheten att du förlorar är betydligt större än att du faktiskt vinner och detta är något som varje spelare bör ha i åtanke. Det finns såklart fler för- och nackdelar att använda sig av satsningsstrategier som ej tas upp här.

Sammanfattning

Martingale och D’Alembert är två utav de främsta satsningsstrategierna som finns i spelvärlden. De två teorierna liknar varandra ganska mycket och bygger till och med på samma grundkoncept. Helt enkelt att du ska satsa mer varje gång du förlorar din insats fram tills dess att du tillslut vinner tillbaka din förlorade insats. Detta kan förstås verka som en dålig idé och huruvida det faktiskt fungerar är fortfarande oklart. D’Alembert är dock den teori som används allra mest då du inte riskerar att förlora lite mycket som med Martingale-teorin. Är du sugen på att prova på att använda en satsningsstrategi? Lycka till!